Asiatiska konstnärer

Just nu är det helt inne med asiatiska konstnärer. Nu uppskattar allt flera djupet och bredden av asiatisk konst och konstnärer. Det vill säga man uppskattar att asiatisk konst omfattar mer än bara Feng shui och målade rullar. Asiatiska konstnärers alster är fräscha och innovativa samtidigt som de omtolkas traditionella konstnärliga motiv.

Några manliga artister

Tokujin Yoshioka är känd för sitt arbete inom arkitektur såväl som formgivning och samtida konst. Ett av hans mest kända verk är Glass Tea House – KOU-AN. Här kombinerar han japansk tradition, tehuset, med moderna material såsom stål. Stålramen i te huset är utformat för att blanda med glas panelerna. Men nyckeln till konstverket är samspelet mellan ljus som strålar genom glas panelerna. Några av hans mest kända verk är hans skapelser i glas faktiskt. Han har designat produkter för Issey Miyake såväl som för Hermès, Cartier, Louis Vuitton, Swarovski och biltillverkaren Lexus. Som erkännande av sin talang har Yoshioka fått priset Design Miami Designer of The Year samt Milano Design Award.

Några manliga artister

Cai Guo-Qiang är en kinesisk konstnär som använder krut som en del av skapandet. Han upphittade sin krut på duk metod delvis eftersom han kände sig alltför begränsad av asiatiska konstnärliga traditioner och ville ha en ny konstnärlig form. Han är en process konstnär så hela hans kreativa process räknas som en del av sin konst. Eftersom han tänder krutets brännskador använder Cai Guo-Qiang japanskt hampapapper för att det tål tändning. Fyrverkerier uppfanns av de forntida kineserna men vad han gör med dem är helt modernt. Det närmaste han har kommit till att skapa på ett mer traditionellt sätt var 2008 när han designade fyrverkeriets utställning för OS i Peking.

Yō Akiyama är en japansk keramiker som använder abstrakta former i sin utforskning av mediet. Han skapar sina starka, visuellt slående skulpturer genom att först kasta på ett hjul, sedan värmebehandla verket och sedan vända det inifrån och ut. Det är först då han bränner konstverket i en ugn. De slående bruna och svarta färgerna i hans verk görs genom att lägga till en blandning av järnspån och vinäger som en glasyr innan han bränner det.

Och några kvinnliga konstnärer

Iranska Morehshin Allahyari är en normbrytande blandad media konstnär. Genom sitt arbete utforskar hon frågor som könsnormer och konst som politisk aktivism. Som en del av detta skjuter hon gränserna för vad som kan göras med 3D-tryckteknik. Hennes verk är mycket mer än utilitaristiska föremål eller till och med reproduktioner av historiska artefakter.

Hennes kreativa process inkluderar både digitala medier och 3D-tryckning tillverkning. I sitt verk Material Spekulation återskapar Allahyari kulturella artefakter som förstördes av islamiska staten (IS) som 3D-tryckta repliker statyer och skulpturer. Hennes verk Dark Matter (andra serien) inkluderade 3D-tryckta föremål som är förbjudna i vissa länder som Nordkorea, Kina, Saudiarabien och hennes hemland, Iran. Hon ser sin konst som en motståndskraft mot diktatur och dess åtföljande censur.

Samtida koreanska konstnär, Choi So Young, är känd för sin textilkonst, särskilt verk skapade av utslitna denimkläder. Hon använder fläckar, taggar och tårar i kläderna för att ge detaljer i sina stadsbilder. Sedan lägger hon till ytterligare detaljer med akrylfärger och kreativ blekning.