Konst genom historien

Konst är en viktig del i vårt samhälle. Och vår historia vittnar om att konst är mer än vad våra sinnen kan ta del av, utan även en reflektion över hur bred vår kultur är. Det finns flera kulturer genom tiderna som har format och influerat konst och fått det att se ut som det gör idag. Ett exempel som är givet att ta upp är grekerna. De var de första som skapade en väldigt tydlig definition av vad konst är. Grekisk konst uttrycker sig huvudsakligen ur fem saker: målning, juveler, skulpturer, arkitektur och krukor.

Grekisk konst

Grekisk målning var ofta refererad till en av de mest respekterade formerna av konst av författare som Pliny och Pausanias. Dessa målningar som målades på träskivor skapades genom en teknik som användes som uppfanns av grekerna. De här målningarna framställde ofta samtiden i deras kultur på ett sätt som inte gick att göra på något annat sätt. Den här traditionen kan härledas bak till Minoan och Mycean-eran. Vissa välkända exempel av väggmålningar är Tomb of Pershephone som går att hitta i Vergina och Makedonien. De använde sig av flera olika färger för att på bästa sätt skildra deras omgivning. Redan under 300 år före Kristus började grekerna att skapa juveler. De gjorde då små smycken som var formade som djur.

Grekisk konst

Använde sig av guld

1 400 före Kristus gick de ett steg längre och började använda sig av guld i sina smycken. Det här gjorde att juvelerna som de skapade blev mer efterfrågade och betydligt dyrare. Grekerna blev experter på den här konstformen och kunskapen fördes vidare generation efter generation. De började även att forma skulpturer och arbeta med arkitektur. Skulpturerna skildrade ofta hur olika mytologiska karaktärer eller andra signifikanta personer i den grekiska historian såg ut. Den grekiska arkitekturen är känd för sina eleganta tempel som visar den rika kulturen de levde i.

Romarna och framåt

En annan kultur som har spelat en stor roll i att influera vår nutida konst är romarna. Romarna har gång på gång visat sin konstnärliga talang genom sina skulpturer, byggnader och målningar. Deras konst har ett intensivt emotionellt uttryck som skapas av en teknisk perfektion. Deras arkitektur som än idag är välkänd för sin elegans besöks årligen av tusentals turister från hela världen.  Vad romarna och grekerna har gemensamt är att de tillsammans har tagit med sig sin tradition av konstnärskap in i vårt moderna samhälle idag. Det är omöjligt att hitta en konstnär som inte låtit sig inspireras eller blivit influerad av deras konst någon gång under sitt liv. Vad som är säkert är att deras konstverk kommer att leva kvar antingen i historieböckerna eller genom tiderna under människans livstid. Samtidigt är det intressant att tänka över hur vår samtid kommer att förändras och vilka nya kulturer som kommer att växa fram och som kommer att forma morgondagens konst. I takt med att vår teknologi förändras så växer det fram nya sätt att uttrycka sig på. Genom fotografi och musik så har konstnärer idag en helt ny möjlighet att uttrycka sin konst på.