Natur i konsten

När man tänker på natur i konst, är den första tanken ofta av landskapsmåleri. Eller tänker man på impressionisterna, som Claude Monet och Pierre-Auguste Renoir, med sina drömliknande skildringar av vatten, himmel och växter. 

Med tanke på hur stora mängder av former, texturer och färger man kan beskåda i naturen är det inte förvånande att konstnärer i flera kulturer har naturen som inspirationskälla. Dagens Land Art-rörelsen sker ute i naturen och använder naturmaterial.

Landskapsmåleri

Landskapsmåleri

I västvärlden kan man följa utvecklingen av landskapsmåleri tillbaka till antikens Grekland och Romarriket.  Minoiska fresker skapade under grekisk bronsåldern visar stiliserade träd och andra växter. Romarna gillade att dekorera sina väggar med fresker av bördiga landskap. Dessutom har forntida egyptiska gravar stiliserade bilder av landskapet som en del av deras skildring av efterlivet. Syftet var att visa ett idealiserat efterlev där den avlidne kunde njuta av vackra trädgårdar och naturen.För 2000 år sedan var kinesisk landskapsmåleri redan mycket avancerad. Dt var en högt respekterad konstform i kinesiska samhället. I traditionell kinesisk konst är mänskliga figurer alltid målade som små i förhållande till landskapet. Tonvikten var på naturens storhet och vår egen obetydlighet jämfört med den naturliga världen. Över tiden blev perserna påverkat av de kinesiska konstnärliga traditionerna, särskilt i sina miniatyrmålningar. Under det europeiska renässans blev målningar och fresker av landskapet alltmer populära. Men det var främst av landsbygds scenarier som bönder som skördar sina grödor i stället för skogar och floder. Den vilda naturen fortfarande var uppfattat som farofylld. Farliga vilda djur som vargar och björnar bodde där. Naturen ansågs vara i motsats till det mänskliga, civiliserade samhället. Romantiken var en europeisk konstnärlig rörelse som varade från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet. Det var tack vare den att naturen blev ett centralt tema och landskapsmåleri upplevdes som lika meningsfull som andra former av målning. Romantiska konstnärer omfamnade naturens vildhet i stället för att vara rädd för den.  De älskade att måla ödsliga landskap och våldsamma stormar. 

Land Art

I stället för att ha konstverk såsom skulpturer placerad ute i naturen, med så kallad Land Art har man naturen som en del av konstverket. Det vill säga att Land Art består av tillfälliga konstverk där man använder sten, blad, pinnar och andra man hittar i naturen. Eftersom det är tillverkat av naturmaterial, är Land Art vanligtvis biologiskt nedbrytbart och det kan vara en del av konstverket att det lämnas att förfalla och bryta ner.En framstående inom genre är Amerikansk konstnär Michael Heizer som är känd för sina jord skulpturer som han skapar genom att gräv i marken med tung utrustning. En annan känd Land Art konstnär är den brittiska konstnären Andy Goldsworthy. Han är mest känd för skapande av temporär skulptur gjord av blommor, löv, tallskott, pinnar och andra naturliga material. Trots att hon är mest känd för att utforma Vietnamkrigets minnesmärke i Washington, DC, har Maya Ying Lin skapat många Land Art konstverk för att öka medvetenheten om miljöfrågor.I stället för att ha konstverk såsom skulpturer placerad ute i naturen, med så kallad Land Art har man naturen som en del av konstverket. Det vill säga att Land Art består av tillfälliga konstverk där man använder sten, blad, pinnar och andra man hittar i naturen. Eftersom det är tillverkat av naturmaterial, är Land Art vanligtvis biologiskt nedbrytbart och det kan vara en del av konstverket att det lämnas att förfalla och bryta ner. Land Art är en modern form av offentlig konst som förenar de konstnärliga och naturliga världarna. Land Art rörelsen sprider över hela världen. Och nu finns det en hel del Land Art projekt i den svenska landsbygden.