Välkända konstnärer

Behöver en konstnär verkligen att gå bort innan deras verk blir får uppmärksamhet? Leonardo Da Vinci var välkänd under sin livstid – men det är något som gör honom unik och som bara ett fåtal andar konstnärer lyckades med. Han var inte endast en skicklig på att måla tavlor och på att rita, men han var också en vetenskapsman och matematiker. Han blev välkänd redan när han var 14 år och blev lärling till en av de mest inflytelserika artisterna under hans tid – Andrea Del Verrocchio. I den här artikeln skriver vi om några av världens mest välkända konstnärer. Men faktum är att flera av dem inte blev populära innan de hade gått bort. Hur kommer det sig och vad beror det egentligen på? Var de helt enkelt före sin tid eller finns det någonting annat som kan förklara det?

Leonardo Da Vinci

När Leonardo Da Vinci var klar med sin utbildning blev han snart en stjärna under sin tid. Några av hans mest välkända verk är The last Supper och Virgin of the Rocks, som båda speglade den religiösa samtiden han levde i. Under 1482 blev han anställd av Lorenzo di Medici som var härskaren i provinsen Florence. Lorenzo ville att Leonardo skulle skapa ett konstverk som sedan skulle användas i en fredsförhandling. Människor över hela Europa hyllade honom under hans livstid och han var även en av de första som började att dissekera människor. Mona Lisa är utan tvekan en av hans mest välkända tavlor i världen idag.

Leonardo Da Vinci

Genom populärkulturen

Och Dan Browns populära novell Da Vinci Koden tog återigen tillbaka den forna konstnären in i populärkulturen. Michelangelo är en annan artist som blev välkänd under sin livstid. Samma härskare från Florence, Lorenzo di Medici, hjälpte även Michelangelo att nå sina framgångar. Ett av hans mest populära verk, takmålningen i kyrkan Sistine, tog fyra år att avsluta. Han blev så populär under sin livstid att han hade två biografer skrivna om sig själv innan han gick bort.

Vincent Van Gogh

Sedan finns det självklart flera konstnärer som inte blev upptäckta under sin livstid. Vincent Van Gogh är förmodligen en av de mest välkända personerna som inte kom särskilt långt under sin egen livstid. Vissa säger att det är hans abstrakta användning av färg och form som gör honom så välkänd idag. Medan andra säger att det är hans psykiska ohälsa som överskuggar hans verk. Han blev ofta omnämnd som den galne konstnären och flera personer känner till honom som mannen som skar av sitt eget öga. Van Gogh blev känd kort efter han hade gått bort efter en utställning som arrangerades i Paris. Hans konstverk togs in i rampljuset av konstkritikern Albert Aurier som 1890 publicerade en artikel som hyllade intensiteten i Van Goghs konstnärliga vision. Höjden kom när han under tidigt 1900-tal fick sina personliga brev publicerade vilket startade spekulationerna kring den här mystiska och plågsamma konstnären.  Vidare skrev Irving Stone en biografisk novell om artisten som startade Van Goghs kändisskap i USA. Hans bok kom att influera och inspirera flera artister och används idag som bok i många utbildningar runt om i världen.